Cikliranje ugljikohidrata možemo definirati kao redukciju ugljikohidrata u prehrani. To znači da se količina ugljikohidrata koje konzumiramo mijenja svaki dan. Postoje tri načina kako unositi ugljikohidrate: visoki unos, umjereni unos te niski unos.
Te metode koriste se za topljenje masnih naslaga, ubrzavanje metabolizma i dobivanje mišića. Radi se o pomno isplaniranom planu prehrane koji povoljno djeluje na organizam. Važno je što unosimo ali i koliko unosimo. Kod ovog načina prehrane, ugljikohidrati se unose samo ujutro i nakon treninga.
Princip unosa je jednostavan. Kada treniramo intenzivno, potrebno je unositi puno ugljikohidrata, kod sekundarnih vježbi dovoljan je umjeren unos, a kada nastupe dani odmora bit će dovoljan nizak unos ugljikohidrata. Ako želimo dobiti mišićnu masu trebamo unijeti više kalorija nego što ih trošimo, a ako želimo izgubiti masno tkivo, postupak je suprotan. Naravno, u redukciji kalorija treba biti umjeren, kako ne bi došlo do prevelikog gubitka mišićne mase ili do gomilanja masnog tkiva.

Ovakav režim redukcije ne smije se primjenjivati duže od 16 tjedana. Ako rezultati nisu zadovoljavajući nakon tog perioda, potrebno je napraviti pauzu od 4 tjedna, te ponoviti cijeli program.

O unosu ugljikohidrata ovisi nekoliko čimbenika: intenzitet treninga, dob, spol, ostale aktivnosti tijekom dana itd.  Uvijek je najbolje započeti sa većim unosom, kako ne bi došlo do prevelikog pada ugljikohidrata ako rezultati ne budu onakvi kakve želimo. U danima kada unosimo manje količine ugljikohidrata poželjno je unositi više zdravih masti jer su one izvor energije za organizam. S druge strane, kada unosimo više ugljikohidrata bitno je da unosimo zdrave namirnice kao npr. integralnu rižu ili razne žitarice. Važno je napomenuti da ovakav režim prehrane nije dijeta sa strogo određenim uputama. Zbog toga ga sportaši sve više koriste u svom planu treninga i prehrane. Koristan je za topljenje masnih naslaga, ali i za povećanje mišićne mase. Dakle, pomaže organizmu obavljati dvije stvari istovremeno.
Ukoliko se dogodi da ne dolazi do rezultata, potrebno je promijeniti način unosa ugljikohidrata. Ako se masne naslage ne tope, potrebno je dodati više dana niskog i srednjeg unosa ugljikohidrata. S druge strane, ako ne dolazi ni povećanja mišićne mase, potrebno je povećati unos proteina koji su u svemu tome također bitan čimbenik. Naravno, i u tome treba imati mjeru i ne pretjerivati. Može se dogoditi da vam tijelo bude preosjetljivo na ugljikohidrate. To znači da organizam ugljikohidrate ne može probaviti, a neki od simptoma su proljev, vjetrovi i nadutost. Tada je potrebno ograničiti visoki unos ugljikohidrata na jednom tjedno.
Maksimalni unos ugljikohidrata u ovom režimu je između 2 i 3 grama po kilogramu težine dnevno. Točan unos ovisi o aktivnostima, dobi, spolu i intenzitetu treninga, kako smo već prije i naveli.
Ne postoje točne brojke i podaci o tome koliko ćete izgubiti u kojem vremenu. Najbolja metoda je fotografirati se na početku, te nakon otprilike dva do tri tjedna usporediti staru i novu fotografiju. Tako ćete najbolje vidjeti ima li rezultata. Ako rezultat izostaje, problem može biti ili u količini ugljikohidrata koje unosimo, ili u intenzitetu treninga. Potrebno je ispraviti pogreške i nastaviti sa planom do vidljivih rezultata.
Ovaj način prehrane može biti vrlo koristan za vaše zdravlje ukoliko je dobro kombiniran sa treningom. Kao i kod svakog treninga i sporta općenito, potrebno je biti discipliniran, ustrajan i uspjeh je zajamčen.