Suplementi su sastavni dio prehrane svakog sportaša i bodybuildera. U dnevni raspored teško je uklopiti potrebnih šest obroka pa su suplementi, a posebno proteini odlična zamjena za nadoknadu energije.
Jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih proteina je whey protein. Nastaje kao nusprodukt u proizvodnji sira i nalazimo ga u sirutki. Najčešće se koristi kako bi se u organizmu povećao unos proteina koji su važni za rast mišića. Najkvalitetniji je izvor proteina i bogat je aminokiselinama koje su neophodne za imunitet, zdravlje i razvoj svakog ogranizma. Kompletan je i brzo se apsorbira u crijevima. Također ubrzava smanjenje tjelesne težine i topljenje masti što nam daje odgovor na pitanje u naslovu. Dakle, proteini ne debljaju. Oni su odličan izvor hranjivih tvari koje su tijelu potrebne nakon treninga. Proteini neće imati pretjeranog učinka ukoliko se uzimaju bez treniranja, dok su u kombinaciji uspješan saveznik za topljenje masnih naslaga i izgradnju mišića.
Zašto je unos proteina toliko važan objasnit ćemo u sljedećih nekoliko rečenica. Tijekom intenzivnog treninga mišići razgrađuju proteine i za to koriste aminokiseline. Zato je nakon treninga potrebno unijeti odgovarajuću dozu proteina kako bi se mišići oporavili i nahranili, ali i kako bi se potaknuo rast novih mišića. Svakako je potrebno kombinirati trening i unos proteina, jer jedno bez drugog neće dati rezultate. Whey protein najbolje je konzumirati 20-30 minuta prije treninga i najkasnije 30 minuta nakon treninga. Prije treninga protein će djelovati tako da će smanjiti razgradnju mišića, a nakon treninga tako da ubrza oporavak mišića. Osobe kojima je whey protein prijeko potreban zbog njihovog načina života su atletičari, bodibuilderi, vegetarijanci, osobe koje su u nekom od programa mršavljenja, početnici u treniranju s tegovima te igrači raznih timskih sportova. Koliko whey proteina trebate uzeti ovisi o intenzitetu treninga, kilaži te ukupnoj dnevnoj potrebi za proteinima. Ako se pravilno uzima, uvelike će doprinijeti izgradnji mišića, snazi i pomoći u oporavku od napora. Proteine možete konzumirati i u namirnicama, iako u nijednoj nema pravog whey proteina jer on kao takav dolazi samo kao proteinski prah ili shake. Namirnice najbogatije proteinima su crveno meso, piletina i puretina, riba, jaja i sir. Nažalost, mnogi ljudi imaju krivu sliku o proteinima nazivajući ih kemijom. Potrebno je znati da whey protein nije čarobni napitak od kojeg ćete preko noći smršaviti ili dobiti željenu mišićnu masu. Može vam pomoći u mršavljenju jer sadrži mali postotak masti i ugljikohidrata, ali ništa bez treninga i adekvatne prehrane uz to.
Koristi se upravo zbog svoje brze apsorpcije i pozitivnog utjecaja na imunitet, te nije štetan za zdravlje. Također nisu zabilježene nikakve nuspojave na ovaj suplement, te ga koriste milijuni.
Koliko proteina je dnevno potrebno unijeti u organizam lako je izračunati. Ukoliko ne trenirate, preporučuje se 0,8 grama po kilogramu težine. Ako trenirate, preporuča se 1,8 grama proteina po kilogramu težine dnevno.
Kao i sa svime, i sa unosom proteina treba biti oprezan. Iako nema štetne nuspojave, može više odmoći nego pomoći ako ga se konzumira u prevelikim količinama, a pritom se ne pije dovoljno vode. To dovodi do opterećenja bubrega koje može dovesti do stvaranja kamenca.  Isto tako, ako ste odlučili uzimati whey protein u prahu obratite pažnju na poznatije brandove jer oni ipak prolaze bolje i rigoroznije standarde sigurnosti i kvalitete od ostalih.

Autor: Magdalena Burger

1873 replies

Comments are closed.