Kao što mu i naslov govori, HIIT je intenzivan trening za sagorijevanje viška kilograma. Možda se radi i o najučinkovitijem načinu gubljenja kilograma, ako pitamo ljude koji su ga probali.

Ovdje se radi o nizu kratkotrajnih, intenzivnih serija vježbanja. Njegova prednost je u tome što ne morate provoditi sate u teretani ili vježbajući neke druge vježbe, već je dovoljno 20-30 minuta intenzivnog treninga. Isto tako, možete kombinirati niz različitih vježbi, pa nikako nije monoton. Trening se može sastojati od zagrijavanja, trčanja, te aktivne pauze, ili od niza vježbi koje ponavljamo u serijama, najčešće pod opterećenjem. Možete probati više varijanti vježbanja dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara. Još jedna prednost ovog tipa treninga je to što pospješuje rad metabolizma. Dokazano je da organizam nakon odrađenog HIIT-a  još neko vrijeme troši masne rezerve, čak i prilikom mirovanja, što nije slučaj kod aerobnog treninga.
Kod ovog treninga važno je postupno privikavati tijelo na intenzitet. To znači da krenete polako, sa kraćim intervalima i serijama, te postupno povećavate intenzitet i vrijeme treninga. U slučaju da pretjerate, može doći do pretreniranosti i drugih ozbiljnih posljedica na organizam, a to nikako ne želite. Ovaj trening također nije namijenjen previše pretilim osobama, te ljudima sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima.

To se posebno odnosi na bolesnike s kardiovaskularnim tegobama jer je ovo upravo kardio trening. Kombinira se visoki intenzitet sa niskim (npr. prvo sprintanje a zatim lagano hodanje ili potpuno mirovanje) što izaziva veliko opterećenje na srčani mišić.
Trening možete provoditi sa ili bez dodatne opreme za vježbanje, pa tako možete koristiti steper, traku za trčanje, sobni bicikl ili jednostavno atletsku stazu za trčanje.

Ozljede nisu tako rijetka pojava u ovom načinu treniranja, pa morate biti posebno oprezni da se prije treninga dobro zagrijete, a nakon njega rashladite i istegnete. Također, potrebno je unositi dovoljno vode u organizam kako ne bi došlo do grčeva u mišićima. Nikako ga ne biste trebali izvoditi više od tri puta tjedno (i to samo ako ste već dobro utrenirani) jer će doći do pretreniranosti koja će vas vratiti na početak. Osim za sagorijevanje viška kilograma, ovaj trening ima povoljan utjecaj na povećanje snage, izdržljivosti, povećanje hormona rasta koji je zadužen za topljenje masti, te očuvanje i izgradnju mišićnog tkiva.

Što se tiče prehrane kod HIIT-a, istraživanja su pokazala da je najbolje sat ili sat i pol prije treninga imati obrok bogat proteinima i ugljikohidratima kako bi se rezerve glikogena napunile da bi mogli izdržati cijeli trening. Ukoliko primijetite da vam tjelesna težina drastično pada ili ako imate neke druge smetnje smanjite intenzitet treninga, a ukoliko ni tad nema poboljšanja izbacite HIIT iz svog plana treninga. Uz HIIT se mogu postići izvrsni rezultati, ali nijedan trening nije učinkovit ni zdrav ukoliko se u njemu pretjeruje. Stoga, ako se osjećate zdravo probajte ovu vrstu treniranja, rezultati neće izostati ukoliko se pridržavate pravila treniranja i plana prehrane, i sigurno nećete požaliti.

 

Autor: Magdalena Burger

2161 replies

Comments are closed.