Metabolizam se definira kao skup kemijskih i fizičkih procesa koji se odvijaju u tijelu i omogućuju nam život. To je između ostalog disanje, cirkulacija, probava i funkcioniranje živčanog sustava. Kako bi ti sustavi funkcionirali, metabolizam pomaže organizmu da razgrađuje hranu u energiju potrebnu za rast i razvoj. Metabolizam je ustvari kombinacija dva procesa: izgradnje novih tkiva i stanica (anabolizam) i razgradnje energije u organizmu (katabolizam). Kada metabolizam ne funkcionira dobro, dolazi do gomilanja kilograma i drugih zdravstvenih problema. Uzrok usporenog metabolizma mogu biti i naše životne navike, ali i hormonski disbalans  te dob i spol.

Kako starimo, metabolizam se usporava. Prelaskom tridesete godine života svake godine opada za  1%.

Sjedilački način života, stres i nezdrava prehrana glavni su uzročnici pretilosti. Na metabolizam možemo utjecati ukoliko promijenimo svoje navike.  Kao i kod većine problema sa kilogramima, prvi i osnovni korak je promjena prehrane. Ubrzani način života često nam ne dopušta zdrave navike, a jedna od najvažnijih je kvalitetan doručak. Većina nas ga preskače, i nadoknađuje izgubljeni obrok popodne i navečer. To nikako ne odgovara organizmu jer on tada gomila zalihe masti što na kraju rezultira nakupljanjem kilograma. Najbolje rješenje biti će povećanje dnevnih obroka na barem 5 dnevno. To će pokrenuti metabolizam. Najvažnije je pravilno rasporediti broj obroka tijekom dana, birati namirnice i eliminirati sve ono što nam šteti. U prehrani birajte što više proteina, jer su oni najvažnije gradivno tkivo mišića. Uz sve to treba tijelu omogućiti dovoljno hidratacije. Pijte vodu, a osim nje možete piti i zeleni čaj koji je odličan antioksidans. Iako nije zdrava u velikim količinama, kava može pomoći u ubrzanju metabolizma.

Sljedeća komponenta za dobar metabolizam je trening. Krenite sa laganim treningom, a postupno pojačavajte intenzitet. Kada dosegnete određenu formu, možete čak i krenuti sa HIIT-om. Osim njega, redovito vježbajte kardio vježbe. One ekspresno ubrzavaju metabolizam.
Vježbajte raznolike vježbe, jer ćete tako izgraditi mišiće koji također ubrzavaju metabolizam.
Kada usvojite novi način prehrane i trening, već ste napravili gotovo sav posao. Pokušajte što više izbjegavati stres i nervozu. Male količine stresa povoljno utječu na naš organizam, ali kada smo konstantno u takvom stanju povećava se razina kortizola, čime se povećava i nakupljanje masnih naslaga. Stoga svedite stres i anksioznost na minimum. U tome će vam pomoći razne opuštajuće vježbe, ili poneki kozmetički tretman kojim ćete se s vremena na vrijeme nagraditi.

Osim za normalno funkcioniranje organizma i psihičku stabilnost, dobar san saveznik je za ubrzanje metabolizma. Samo jedna neprospavana noć vraća naš metabolizam unatrag, usporava ga i narušava.

Ako imate problem sa spavanjem, pokušajte promijeniti neke navike. Prije spavanja ugasite sve uređaje, lezite u mračnu sobu ugodne temperature i odaberite dobar madrac.
Mnogo puta možemo čuti kako nam se ljudi žale kako uopće ne jedu puno, a kilogrami im se gomilaju. To uvelike ovisi o količini mišića i masnoća u tijelu. Ukoliko imamo više mišića, metabolizam će nam biti brži, a ukoliko imamo više masnoća bit će suprotno. Iako mnogo ovisi o genetici, dobi i spolu, na metabolizam ipak možemo utjecati promjenom stila života.
Promijenite prehranu, krenite na trening i smanjite stres. Rezultati će ubrzo biti vidljivi, te nastojte održavati takav način života kako se metabolizam ne bi ponovno usporio. Osjećat ćete se bolje, izgledati ljepše, a tijelo će vam biti spremno za nove izazove u svakodnevnom životu.