funkcionalni, trening, alpha et, et omega, vježbanje, dobojska 28,girja,hard body trening,alpha,intenzitet,girje,forma,definicija alpha, trening, mršavljenje

Hormon kortizol, koji se još naziva i hormon razarač, povezuje se sa velikom količinom stresa koji se nakuplja u našem organizmu. To dovodi do povećanja razine kortizola, te do raznih zdravstvenih problema. Prije nego detaljnije objasnimo što se događa kada se taj hormon poremeti, evo nekoliko riječi o njegovoj funkciji. Kortizol luče endokrine žlijezde u bubrezima. Njegova funkcija je nadziranje naše probave, krvnog tlaka, sna, te kapaciteta za podnošenje stresa. Ključna zadaća mu je povećati razinu glukoze u organizmu tijekom nekog stresnog događaja kako bi se tijelo moglo boriti protiv iznenadne situacije. Kada organizam funkcionira normalno, kortizol ima svoj prirodni sustav lučenja. To znači da je lučenje najveće ujutro, a najmanje navečer. Tako i treba biti kako bi navečer normalno mogli zaspati i ujutro biti odmorni i naspavani. Hormoni su općenito vrlo važni za nesmetan rad organizma. Oni stvaraju tjelesnu i emocionalnu ravnotežu. Na njihov rad utječu mnogi čimbenici: okolina, hrana koju konzumiramo, izmjena dana i noći, trudnoća, naše životne navike itd. Svi međusobno utječu jedni na druge, te ukoliko se poremeti jedan, najvjerojatnije će se poremetiti i svi ostali.
Ukoliko smo stalno izloženi stresu, nezdravo živimo i hranimo se, ritam lučenja kortizola može se poremetiti. Događa se da najmanje lučenje bude ujutro, a najveće navečer, što može dovesti do poremećaja sna, lupanja srca, umora i depresije. Danas gotovo ne postoji osoba koja nije pod stresom, a on drugačije utječe na svaku osobu.
Koliko ste puta čuli da neka osoba ima veliku potrebu za hranom kad je pod stresom. To postaje sve češći problem, a upravo je kortizol krivac za to. Povišena razina kortizola za posljedicu ima pojačan apetit, a time i nagomilavanje kilograma. To je tako jer upravo on signalizira stanicama da čuvaju masno tkivo kako bi kasnije poslužilo kao izvor energije.  Osim toga, pokreće se proces razgradnje proteina, što dovodi do smanjena mišićne mase. Ako uz sve to nema tjelesne aktivnosti, kilogrami će se nagomilati u vrlo kratkom roku. Osim povećanja kortizola, dugotrajan stres može za posljedicu imati i slabljenje imuniteta, te probleme sa tlakom, srcem i krvnim žilama.

Zato je potrebno što prije kortizol dovesti u ravnotežu. Prvi i najvažniji korak je promjena životnog stila, navika i općenito smanjenje stresa i napetosti. To u današnje vrijeme nije jednostavan zadatak. Pronađite aktivnosti koje vas vesele, bilo da je to duga šetnja prirodom ili druženje s obitelji i prijateljima. Također je važno uvesti promjene u prehrani, pa tako konzumirajte više zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, tamne čokolade, te popijte tu i tamo čašu crnog vina. Osim što su zdrave, ove namirnice će vas opustiti i osjećat ćete se bolje.

Kada je riječ o vježbanju i treniranju, važno je napomenuti da se kortizol oslobađa mnogo više kod treninga snage nego kod aerobnog vježbanja. Najbolja kombinacija za pravilno lučenje kortizola je kombiniranje vježbi snage i kardio vježbi, te vježbi za opuštanje. Nikako se ne preporučuje trening natašte, jer to povećava razinu kortizola, a to vodi ka gubitku mišićne snage i masnog tkiva. Rezultat svega je na kraju nezdravi mršavi izgled, a ne zdravi fitness izgled. Također može dovesti i do problema sa štitnjačom, menstrualnih problema kod žena i problema s libidom kod muškaraca.

Svakako je poželjno trenirati što više, a nakon toga se dovoljno odmoriti. Tako će razina kortizola biti niža, a tijelo će se lakše boriti sa stresom.

U svakom slučaju, ravnoteža kortizola vrlo je važna za tjelesno i psihičko zdravlje. Sačuvajte svoje zdravlje i svedite stres i nezdrave navike na minimum.