Ozljede u fitness-u

Ozljede su sastavni dio svakog sporta, pa tako i fitnessa, i mogu biti vrlo obeshrabrujuće za sportaše i vježbače. Najčešće smo za većinu ozljeda krivi sami, što zbog neznanja, a što zbog prevelike želje da u kratkom roku postignemo što bolje rezultate. Jedna od najčešćih pogrešaka koja može dovesti do ozljeda je nepravilno izvođenje vježbe. Tu se prvenstveno radi o vježbanju s utezima. Važno je znati za koji mišić je namijenjena koja vježba, te održavati pravilnu formu.

Ovdje najčešće dolazi do ozljede ramena koja nastaje uslijed prevelikog opterećenja. Rame je vrlo pokretljiv zglob, i baš zbog toga najčešće strada od ozljede. Svi želimo izgledati savršeno, i često griješimo kada treniramo previše. Naše tijelo je stroj koji se iscrpljuje, a kada dođe do pretreniranosti ozljeda je neizbježna. Ako vam tijelo daje jasne znakove da ste pretjerali, a vi nastavljate trenirati istim ili većim intenzitetom riskirate ozbiljnu ozljedu. Ono što možete učiniti kod pretreniranosti je smanjiti intenzitet i vrijeme treninga. Pretreniranost nas može unazaditi u treniranju, tako da se možete osjećati kao da ste ponovno na početku kad krenete s novim treningom, stoga je najbolje poduzeti sve da do toga ni ne dođe. Ako ipak dođe do toga da morate na neko vrijeme prekinuti s treniranjem ne odustajte. Budite strpljivi kako bi se mogli vratiti vježbanju snažniji nego prije. Ono o čemu smo već pisali u prošlim člancima, a igra veliku ulogu u uspješnom treningu je zagrijavanje i istezanje.

Mnogo vježbača izbjegava te dvije stvari, a one su jako važan dio treninga. Zagrijavanjem mišiću povećavamo temperaturu, što ga čini elastičnijim, te nam omogućava da lakše odradimo zadani trening. Ljudi najviše izbjegavaju istezanje, vrlo vjerojatno zato što se radi na kraju treninga kada je tijelo već umorno, a mišići nas polako izdaju. Velika pogreška je ne napraviti istezanje jer ono opušta mišić, omogućuje mu bolju cirkulaciju, a samim time i smanjuje rizik od ozljede.

Kod treniranja u obzir morate uzeti i svoje znanje o opremi koju koristite. Najbolje je da se prije samog početka posavjetujete s nekim iskusnim, ili unajmite osobnog trenera. Nestručno rukovanje sa opremom i spravama može dovesti do ozljeda koje će vas na neko vrijeme možda i udaljiti od vježbanja.

Oštećenja koja nastaju zbog ozljede možemo podijeliti na akutne i kronične. Razlika je u tome što akutne ozljede nastaju iznenada i izazivaju jaku bol. To su najčešće uganuća i istegnuća. Simptomi takve ozljede su smanjena ili potpuna nemogućnost pokreta, bol, oteklina i crvenilo kože na mjestu ozljede. Često zahtjevaju liječničku pomoć kroz fizikalnu terapiju, te masaže i mirovanje. Kronične ozljede razvijaju se postepeno, pojavljuju se i nestaju i izazivaju tupu bol.

Osim ramena, druga najčešća ozljeda je ozljeda koljena. Čini se kao da je ozljeda koljena najčešća pojava u većini sportova, a kod vježbača je druga po učestalosti. Najčešća ozljeda naziva se patelofemuralni bolni sindrom. Radi se o boli u koljenu koja se javlja prilikom dužeg sjedenja, hodanja po stubama ili vježbanja na steperu. Nastaje uslijed pretjeranog trošenja hrskavice , ali i kod istrošenih ligamenata. Rješenje je mirovanje i hlađenje.

Najbolje što možete učiniti za svoje tijelo je da pazite na sve spomenute greške i na taj način prevenirate potencijalnu ozljedu.

Predbiljezite se za besplatni trening odmah !