Vitamini i minerali sudjeluju u mnogim kemijskim procesima u našem tijelu i zato su važni za normalno funkcioniranje organizma. Iako ih trebamo mnogo manje nego ugljikohidrata ili bjelančevina, važno ih je unositi dovoljno, jer manjak može dovesti do tegoba i poremećaja u ogranizmu, ali isto tako ne smije se ni pretjerivati. Vitamine možemo podijeliti u dvije skupine: one topive u vodi i one topive u mastima. Vitamine topive u vodi moramo unositi svakodnevno jer se brže izlučuju iz organizma, dok vitamine topive u masti moramo uzimati s oprezom jer se duže zadržavaju. U organizam ih možemo unositi na dva načina: hranom ili kao dodatke (suplemente). U cijelom spektru vitamina i minerala, za nas su najvažniji vitamin A, B6, B12, C, D, E, K, te folna kiselina, magnezij, željezo i kalcij. Svaki od njih ima svoju ulogu, a isto tako svaki možemo pronaći u određenim namirnicama. Najčešće se radi o voću i povrću kao što je mrkva, špinat, brokula, određene vrste riba, mliječni proizvodi, žitarice itd. Navest ćemo karakteristike onih najvažnijih vitamina i minerala.
Vitamin A sudjeluje u izgradnji epitelnog tkiva i pridonosi zdravlju kože. Znakovi koji upućuju na manjak ovog vitamina su noćno sljepilo, suha koža i oči. Nalazimo ga u mrkvi, krumpiru, zelenom lisnatom povrću i tuni.  Vitamin B12 izravno je uključen u rad metabolizma i prijeko je potreban za normalan rad stanica. Ukoliko nam nedostaje ovog vitamina možemo osjećati grčeve, razne smetnje živčanog sustava ili anemiju. Najviše ga ima u mesu, mliječnim proizvodima i morskim plodovima.

Vitamin C zadužen je za apsorpciju željeza, jačanje imunološkog sustava, liječenje prehlada, gripa, i ostalih infekcija ili rana. Znakovi nedostatka mogu biti teže zacjeljivanje rana, krvarenje desni ili grčevi. Nalazimo ga najviše u šipku, ribizu, paprici, brokuli, citrusnom voću itd.
Vitamin D ključan je za zdrave i snažne kosti. Ukoliko ga nedostaje u organizmu javlja se bolest lomljivih kostiju i slabih mišića – rahitis. Najveći izvor ovog vitamina je sunce, a u hrani se nalazi u mliječnim proizvodima, žumanjku, morskoj ribi itd.

Magnezij je zadužen za normalan rad srca, opuštanje mišića te sprječava umor organizma. Ako ga nemamo dovoljno možemo osjećati jak umor, lupanje srca, razdražljivost, probleme s bubrezima itd.

Najviše ga ima u žitaricama, morskim plodovima, jabukama, limunu itd.

Željezo je odgovorno za prijenos kisika u krvi i bitan element za odvodnju ugljičnog dioksida iz pluća. Ako ga nemamo dovoljno, može stvoriti brojne probleme: umor, vrtoglavicu, glavobolju, slabost organizma, lupanje srca, zatvor itd. Možemo ga pronaći u crvenom mesu, plodovima mora, piletini, žitaricama i zelenom povrću.

Suprotan efekt koji možemo postići je prevelik unos vitamina, takozvana hipervitaminoza. Nastaje kod prevelikog unosa određenog ili više vrsta vitamina u kratkom vremenskom periodu. Može biti opasna za ogranizam, stoga se potrebno pridržavati količine dnevnih unosa vitamina ili minerala. Svakako se posavjetujte sa liječnikom ukoliko smatrate da vam hrana nije dovoljno dobar izvor vitamina, te ih želite nadoknaditi putem dodataka prehrani. Zbog današnjeg trenda nezdravog hranjenja, mnogo ljudi ne unosi sve potrebno u organizam putem namirnica, zato je potrebno uzimati vitamine u obliku tableta, kapsula ili nećeg trećeg. Na tržištu postoji velik broj suplemenata, a pri odabiru važno je obratiti pažnju da su provedene kontrole kvalitete, da proizvodi ne sadrže aditive ili alergene. Već smo spomenuli da su vitamini i minerali važni i neophodni za normalan rad i zdravlje organizma, stoga se ne ustručavajte posegnuti za takvim dodacima prehrani, ukoliko ne uspjevate ravnotežu vitamina i minerala uspostaviti prehranom.
Predstavljamo vam NAŠ WEBSHOP gdje možete pronaći velik broj dodataka prehrani. Svi proizvodi su prošli stroge kontrole kvalitete i ne sadrže GMO i aditive, te imaju certifikate svih važnih institucija. Potražite nešto za sebe, osigurajte svom organizmu normalno funkcioniranje i osjećajte se zdravije.